Sultan Ahmet Türbesi’ndeki çini kitabenin duvarda, tam olarak ortalanarak yerleştirilmesi isteği, iki taraftan köşeye ulaşan kısımlarda boşluk bırakmıştır. Bu kısımlar, sırf zemindeki kırmızı renkte uyum sağlamasından dolayı, kırmızı bo-yalı zeminli bu çini levha parçaları ile doldurulmuştur. Zeminden oldukça yüksek bir bölgede yer alan kitabenin boş bıraktığı duvarda köşeye doğru, farklı desende süslü olan çinilere rağmen zeminde bir renk birliği sağlanmak istenmiştir. Kütahyalı yaşlı bir çini ustasının tanımladığı gibi, “Çini sanatı bir ateş oyunudur”. Büyük bir özenle ve değişik bir teknikle hazırlanmış olan bu altıgen çini levha. belki de fırınlanma sonucu hiç de hoş olmayan bir bozulmaya uğramıştır. Bu yüzden istenilen seçkin yerinde kullanılamamış fakat atılmayarak saklanmıştır.
Sultan Ahmet Camii ve türbesinde. 16. yüzyılın depolarda kalmış en güzel çinilerinin kullanıldığı bilinmektedir. Konumuz olan çininin de parçalarının atılmayarak, bu türbenin duvarında değerlendirildiği kanısındayız. Devrinin restorasyon anlayışının bir uygulamasını göstermesi bakımından da ayrı bir önem taşımaktadır. Böylece Türk çivi sanatında tek örnek olarak bildiğimiz levhanın parçaları burada muhafaza edilerek saklanmış, günümüze kadar ulaş-ması sağlanmıştır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.