Osmanlı mühürlerinde izlerdeki yazıların kağıt ile aynı renkte kalması ve çevrelerinin ise yağlı is mürekkebiyle karartılmış olması istenirdi. Zirâ beyaz izler üzerinde kalemle sonradan kolay tahrifat yapılamaz. Bu nedenle yazılar negatif olarak, yani mühürün tablası üzerine kazılarak belirlenmişlerdir. Yazı ve işaretleri mürekkepli iz bırakan kabartma mühürler daha çok son devirde görülür.
Bununla beraber bazen her iki biçim birlikte bulunabilir .
Yazılar ve süsler altın, gümüş, pirinç, bakır, kurşun gibi madenler veya kırmızı akik, adî akik, zümrüt, kantaşı, yıldız taşı, firüze, necef, yeşim gibi çeşitli taşlar ve hat-ta şimşir gibi sert ahşap üzerine bile kazınırdı .
Yazının bulunduğu tabla (levha, matrice) mühürlerde dairesel, eliptik, ojiv, kare, dikdörtgen, köşeleri kesik kare, oktagen, çevresi çiçek gibi yapraklı daire, bitişik iki baklava, bektaşi baltası, arma kalkanı biçimlerindedir. Boyutu uzun kenar boyu olarak 1 ilâ 5,5 cm. arasında değişebilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.