İslâmiyetin Etkisi Türkler’in, İslâmiyeti kabulünden sonra, tabii hallerde hayvan resimlerinin süsleme içinde kullanılması azalmaya başlamıştır. Özellikle Osmanlı süslemelerinde buna oldukça az rastlanır.
Her türlü tasvirden kaçınan İslam Sanatı, yasaklanan insan ve hayvan figürlerini çizmek isteyen sanatkârların, giderek soyutlamaya götürmüş ve genellikle geometrik şekil ve düzenlemelerde ilerleme-ye, bu alanda yaratıcı olmaya zor-lamıştır.
Bu nedenle de, Selçuklu döneminden sonra, rumi motifleri, aşırı bir üslulplanma altında, hayvani yapılarından tamamen sıyrılmış, her türlü inanç ve kavramsallıktan uzak, dekoratif süsleme örgelerinden oluşmuştur.
Kullanılan her örge bu dönemde milli karakterine kavuşmuş, tutarlı, dengeli ve estetik açıdan kusursuz bir nitelik kazanmıştır.
Rumi’lerin her yere uyan bünye yapıları ve daima kendini yenile-yen değişik örnekleri ile Osmanlı süsleme sanatındaki etkinliği yine başta gelir. Özellikle Fatih Sultan Mehmet döneminde, Hükümdarın özel kütüphanesi için yaptırılan pek çok sayıdaki yazma eserde, rumi üslubunun yepyeni bir Türk Osmanlı karakterinde ele alınarak yorumlandığını görmekteyiz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.