Alın takısı olarak kullanılan “manlaylık” veya “kebelek” adı verilen takı baş üzerinde taşınan bir fese tutturularak kullanılır ki ağırlığı 500 gramı aşmaktadır. Genelde yedi plâkadan meydana gelen bu takının kenarındaki gümüş püsküllerinin ucunda yürüdükçe kulağa hoş gelen melodili sesler çıkartan çıngıraklar vardır. Hemen alın takısının yanlarına iliştirilen “guşa-asık” (kulak askısı) denilen takılar pek gösterişli olup, küpe tarzındaki püsküllerine bağlı içi boş küreler çıkardıkları melodilerle alın takısına eşlik ederler. Hafif olanları “kulak-halka” adını alır ki bunlar kulağa takılabilmektedir. “Gül-yaka, Bilezik, Yüzük, Heykel, Eğme” kelimeleri Türkmenlerce kullanılan kelimelerdir.
“Gül-yaka” tâbir edilen renkli camlarla süslü altın kaplama yuvarlak gerdanlık genelde kırmızı bir kurdele ile boyuna bağlanır. Bu ziynet çeşidi 20. yüzyılda çok sevilmiştir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.