Dokuma sanatının Türklerde çok eskiden beri var olduğu bilinmektedir. Orta asya’da yapılan arkeolojik kazılarda, bu arada Baykal Gölü kenarındaki Urgan yakınlarında ve Noi Ula’daki eski yerleşme bölgelerinde açılan höyüklerde, Asya Hunlarına ait (M.Ö. 100 – M.S. 100) üzeri hayvan mücadele sahneleri ve süvari tasvirli ipek kumaş parçaları bulunmuştur. Kaşgarlı Mahmud adlı eserinde Eski Türklerde kumaşların yün ve pamuk ipliklerinden el tezgâhlarında dokunduğunu, ipekli kumaşların daha çok Çin’den getirildiğini kaydetmektedir.
Xl. Yüzyılda Büyük Selçuklular devrinde dokunmuş bir Türk ipeklisi, bugün Londra’daki (Victoria and Albert Museum) da bulunmaktadır. Yine Lyon daki (Museum des Tissus) da kenarında Alâaddin Keykubad’ın yazılı, stilize arslan motifleriyle süslü, Anadolu Selçukluları devrine ait bir kumaş parçası, ayrıca Almanya’da Siegburg şehri Kilisesi Hazine Dairesinde çift başlı kartal motifli bir Selçuklu kumaşı yer almaktadır. Konya Mevlâna Müzesi’nde Mevlâna’ya ait cübbe, hırka, entari, gibi giyim eşyalarının Selçuklu devri Anadolu kumaş ve dokumalarından biçildiği bir gerçektir .
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.