Roma başlangıçta altın kullanımını yasa ile sınırlamıştı.M.Ö.4.yy’da tüm uygar ülkelerde altın, ekonominin temeli olmuştu. Yeterli altın stokları olan ülkeler zengin kabul ediliyordu ve bu dönemde altın takılar zenginlik ve ihtişamın simgeleri olarak günlük hayata girmişlerdi. Plinius M.Ö. 390 yılında Roma’ nın altın stokları= 1000 pondustan (yaklaşık 400 kg) fazla olmadığını yazar. Bu miktar Lidya Kralı Krazüs’ün Delfı Apollo Tapınağına bağışladığı altınların yedide biri kadardır. Bu ekonomik sıkıntılara rağmen Roma sürekli fetihlerle önce Orta İtalya’yı ve Etrüsk ülkesini ele geçirir daha sonra da Akdeniz çevresine yayılmaya başlar. Bu sürekli askeri hareketlerle ele geçirilen toprakların korunması ve yönetilmesi büyük askeri kuvvetlerin beslenmesini gerektirdiğinden yeni gelir kaynaklarına rağmen takı ve lüks ihtiyaçlar için altın kullanımı sınırlıdır. Hatta bu konuda yasak-lamalar getiren iki yasa çıkartılmış-tır. M.Ö.5. yy.’da çıkartılan 12 levha yasalarında mezarlara ölü hediyesi olarak bırakılacak altın eşya ve takı miktarları saptanmıştır. M.Ö. 3 yy. da çıkartılan Lex Oppia yasasında bir kadının yarım unze’den fazla altın taşıyamayacağı sınırlaması konulmuştur. Roma altın işçiliğinde yaklaşık 300 yıl süren bu kısıtlama dönemin-den günümüze kalabilen az sayıda takı Etrüsk ve Hellenistik kuyumculuklarının açık etkilerini taşımaktadır.
M.Ö. 1. yy. ikinci yarısında Augustus tarafından imparatorluğa dönüştürülen Roma tüm Akdeniz çevresi ve yakın Doğu’ya egemen olmuştur. Bu yayılma sonucu yaratılan refah ve barış döneminde Roma’nın iç politikasında kapsamlı değişiklikler meydana gelmiş, altın kullanımında kısıtlamalar kalkmış, tır. Altın takılar artık bir varlık ve gösteriş unsurudur. Romalı yazar Petronius Satirikon adlı romanında yeni zenginlerin gösteriş merakını alaylı bir dille anlatıp bazı takıların ad ve ağırlıklarını liste haline verir. Aynı romanın bir bölümünde de bir kadının bilezik, saç süsü gibi takılarını göstermesini anlatıp bu kadının ortalama 6,5 pondus (1 pondus =400 gr) tutarında takı taşıdığını belirtir. (pondus=fund)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.