Meşk kelimesi, hat hocasının yazıp verdiği, harflerin nasıl yazılacağını gösteren örnek anlamına gelir. Diğer anlamları da şunlardır: 1. Hocanın verdiği yazılı ve şifahi ders, 2. Buna baka baka, onun gibi yapmaya çalışarak yazılan karalama. 3. Hocaya gösterilmek üzere hazırlanan ders.
Hocadan “Meşk” almaya ve ondan yazı tahsil etmeye “Temeşşuk” denildiği gibi, meşke göre çalışmaya yazmak istenilen bir konu kıvamına gelinceye kadar çalışmaya da “Temeşşuk” denilir. Hat sanatını öğrenmek için, pratik ve teknik yollara başvurmak gerekirdi. Pratik yolda, bir “Meşk” edinmek mecburi olduğu gibi teknik yolda tahsil etmek için bir hattattan meşk görmek çok lüzumlu ve önemli idi.
Talebeye önce sülüs ve nesih meşk vermek, el geliştikten sonra da talik ve celi yazılar için ayrıca meşkler yaptırmak, bu sanatı öğrenmek için şart olmuştur. Meşkler, talebenin yeteneklerinin gelişmesine yönelik bir şekilde düzenlenmiş olmalıdır. Yeni başlayanlar için, önce harflerin tek başına şekilleri, sonra birleşik şekilleri öğretilmeli ve bu arada satır düzeni, istif şekilleri hakkında çeşitli meşk-ler verilmelidir.
—
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.