Hafriyat sahasında bulunan fırının alt yapısı, Kütahya çini ve keramik sanatı tarihi açısından Kütahya’da en eski fırın olarak önem arz eder. Bu tip fırınlar, Oktay ASLANAPA’ nın “Iznik Çini Fırınlan Kazıları” nda da bulunmuştur. Plan ve konstrüksiyon olarak Kütahya’ da ki bu fırın da İznik’tekilerin benzeridir. İznik’te bu tip fırınlar, İlk Devir Fırınları olarak kabul edilip, 14 yy.’a tarihlenirler. Bu fırın tipinin, İznik’te kerpiçten ve tuğladan inşa edilenleri bulunmuştur. Tuğladan inşa edilenleri, Bizans Dönemine tarihlenir. Bu durumda, Kütahya’da bulunan bu fırın da, tarih olarak en geç, 14.yy’a tarihlendirilebilir. Bulunan keramik parçaları ve fırın malzemeleri de bu görüşümüzü doğrulamaktadır.
Hafriyat sahasında, birden fazla fırının bulunmuş olması ve çok çeşitli dönemlere ait keramik fragmanlarını vermesi, buranın Bizans Döneminden, 19.yy. kadar faaliyet gösteren bir keramik atölyesine ait olduğunun kanıtlarıdır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.